Naar inhoud

Kristof Loockx behaalt doctoraatstitel met zijn verhandeling 'Van Zeil naar Stoom'

  • 2 juni 2020

Sinds het coronavirus openbare bijeenkomsten in België en in andere landen in de wereld beïnvloedt, worden doctoraatsverdedigingen voorlopig online gehouden. Dit was ook het geval met die van Kristof Loockx op 27 mei. Ondanks dit ongemak verdedigde de doctoraatsstudent van HOST (Vrije Universiteit Brussel) en het Centrum voor Stadsgeschiedenis (UAntwerpen) zijn doctoraatsverhandeling voortreffelijk. In 'Van Zeil naar Stoom: Twee generaties zeevaarders en de maritieme arbeidsmarkt in Antwerpen, 1850-1900', maakt hij frisse, nieuwe inzichten in the transformatie die de arbeidsmarkt doormaakte met de opkomst van stoomschepen. Tegelijk herwaardeert hij de aandacht voor zeevaarders die een essentieel deel uitmaakten van die transitie.

Het doctoraatsproject werd begeleid door Hilde Greefs (Centrum voor Stadsgeschiedenis, Universiteit Antwerpen) en Anne Winter (HOST, Vrije Universiteit Brussel).

 

Bron afbeelding: Joseph Mallord William Turner, detail of Fighting Téméraire tugged to her last berth to be broken, 1838, National Gallery, London.